Bach Cantate uitvoeringen

Johann Sebastian Bach staat bekend als een van de grootste componisten aller tijden, en zijn cantates behoren tot zijn meest geliefde werken. Bach componeerde meer dan 200 cantates, die hij voornamelijk schreef voor gebruik tijdens erediensten. Deze cantates variëren in stijl en bezetting, maar hebben allemaal een diepgaande emotionele en spirituele lading.

Verschillende uitvoeringen van Bach’s cantates bieden unieke interpretaties en toegangspunten tot zijn muziek. Het is interessant om te zien hoe verschillende dirigenten, solisten en ensembles de werken van Bach benaderen en hun eigen artistieke visie erop loslaten.

Bach Cantates Delft zal verschillende uitvoeringen verzorgen. Kom gerust een kijkje nemen!

Agenda Bach Cantate uitvoeringen

Hieronder vind je de Cantates. Klik op de link in de tekst om meer te weten over de muzikanten en verdere informatie omtrent de Bach Cantate. 

Jauchzet Gott in allen Landen is een bekende barokke cantate van Johann Sebastian Bach. De cantate, wat “Juich voor God in alle landen” betekent, werd oorspronkelijk gecomponeerd voor het Feest van de Visitatie op 2 juli 1730. Het stuk maakt gebruik van de trompet als het belangrijkste instrument, als symbool voor de kracht en glorie van God.

De cantate is opgedeeld in vijf bewegingen en begint met een opwekkend openingskoor, gevolgd door expressieve aria’s en recitatieven. De laatste beweging is een jubelend koraal, waarin de solist en het koor God prijzen. Bach’s Jauchzet Gott in allen Landen wordt beschouwd als een van zijn meest opbeurende en jubelende werken, waarbij zijn ingewikkelde harmonieën en meesterschap van contrapunt goed naar voren komen.

De cantate wordt regelmatig wereldwijd opgevoerd tijdens concerten en is een geliefd stuk geworden in het klassieke muziekrepertoire. Zijn feestelijke en vreugdevolle karakter blijft luisteraars van alle generaties inspireren.

Kijk hier voor meer informatie over de cantate.

 

Wohl dem, der sich auf seinen Gott” is een Duitse cantate gecomponeerd door Johann Sebastian Bach voor een kerkdienst in Leipzig. De tekst van de cantate is gebaseerd op Psalm 84 en de Evangelie van Johannes 16:23-30. Het stuk is bedoeld als lofzang op God en als bemoediging voor gelovigen in tijden van moeilijkheden. Het stuk bevat drie delen en duurt ongeveer 20 minuten. De muziek bevat verschillende instrumentale en vocale secties, waaronder aria’s en koralen.

Bach maakte gebruik van verschillende instrumenten zoals de hobo, de trompet en de strijkers. De cantate begint met een opening koor waarin de lofzang op God bezongen wordt. Daarna volgt een recitatief waarin de bassolosist de tekst uit Johannes verder uitwerkt. Het stuk eindigt met een koraal waar het koor en de solo zangers samen zingen. Het werk is sinds de 18e eeuw populair gebleven en wordt nog steeds uitgevoerd in kerken en concertzalen over de hele wereld.

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 12 november.

Wist je dat Herr, wie du willt, so schick’s mit mir een prachtige cantate gecomponeerd door Johann Sebastian Bach is voor gebruik in de Lutherse eredienst? Dit meesterwerk is geschreven voor solisten, koor en orkest en is gebaseerd op een lied uit 1641 van Georg Neumark. Het is geschreven in 1724 en bedoeld voor de vijfde zondag na Trinitatis.

De cantate heeft zes delen en voldoet aan de klassieke structuur van de cantate in de Duitse kerkelijke muziek uit de 18e eeuw. Het eerste deel begint met een koor dat het thema van de cantate introduceert, gevolgd door een recitatief en een aria gezongen door een alt, een recitatief en een aria gezongen door een tenor, en tot slot nog een recitatief en aria uitgevoerd door een bas. Het zesde en laatste deel bestaat uit een koraal uitgevoerd door het koor.

Herr, wie du willt, so schick’s mit mir is een ongelooflijk contemplatief stuk waarin Bach gelovigen aanmoedigt om de wil van God te accepteren. Het thema en de tekst van de cantate worden op poëtische en muzikale wijze ontwikkeld.

Bach Cantes Delft zal deze cantate uitvoeren op 28 januari 2024.

Widerstehe doch der Sünde, BWV 54 is een solocantate geschreven door Johann Sebastian Bach voor altstem en barokensemble. Het muziekstuk gaat over het verzet tegen zonde en verleiding, en is gebaseerd op een tekst van de barokdichter Georg Christian Lehms. De cantate werd voor het eerst uitgevoerd in 1714 en bevat drie delen: een sinfonia, een recitatief en een aria.

De sinfonia is een instrumentaal openingsstuk dat wordt gespeeld door het ensemble en heeft een opgewekte sfeer. Het recitatief introduceert het thema van de cantate en wordt gezongen door de altstem. Het tweede deel, de aria, is het hoogtepunt van de cantate en bevat een uitdagende melodie die de zonden en verleidingen symboliseert. De cantate eindigt met een kort recitatief waarin de altstem oproept om te triomferen over de zonde.

Widerstehe doch der Sünde, BWV 54 wordt beschouwd als een van Bach’s meesterwerken en is een favoriet onder liefhebbers van barokmuziek.

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 3 maart 2024.

De cantate Du Hirte Israel, höre, BWV 104 is een uitnodigende en inspirerende religieuze compositie van Johann Sebastian Bach. De cantate is geschreven voor de derde zondag van Pasen en is bedoeld om de luisteraar te leiden naar een diepere verbinding met God en zijn herderlijke zorg. Het werk opent met een prachtige en majestueuze sinfonia die de kern van het stuk introduceert. Gevolgd door het openingskoor, waarbij een koor van stemmen zich verenigt en smeekt om Gods zegen en leiding. De solo-aria’s en recitatieven die volgen, benadrukken de gevoelens van schuld, verzoening en de hoop op bevrijding die typerend zijn voor de barokke muziek. De cantate biedt daarmee een rijk muzikaal palet en geeft de luisteraar een meeslepende ervaring van devotionele muziek.

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 14 april 2024.

De cantate O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 20, is gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het werk werd in Leipzig opgevoerd op de zestiende zondag na Trinitatis, op 11 september 1724. De cantate is een van de meest indrukwekkende werken van Bach, waarin hij zijn meesterschap als componist demonstreert. Het werk is geschreven voor een groot orkest met koor, solisten en een continuo-groep. De cantate bestaat uit zeven delen, waaronder recitatieven, aria’s en koralen. Het thema van de cantate is de vermaning om zich voor te bereiden op de dood en de uiteindelijke ontmoeting met God. De tekst is gebaseerd op het Lutherse koraal “O Ewigkeit, du Donnerwort” en bevat verwijzingen naar de Bijbel. Deze cantate is een van de vele meesterwerken van Bach, en wordt nog steeds regelmatig uitgevoerd en beluisterd.

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 2 juni 2024. 

Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 93, is een cantate van de beroemde Duitse componist Johann Sebastian Bach. Deze cantate werd geschreven tussen 1723 en 1724 in Leipzig en bevat vijf verschillende delen die elk een belangrijke boodschap uitdragen. De cantate wordt vaak uitgevoerd in protestantse kerken en heeft als thema vertrouwen in God en het loslaten van zorgen.

Het openingskoor begint met het vieren van de kracht van God als bron van bescherming, veiligheid en rust in tijden van problemen en hindernissen. In de volgende aria’s en recitatieven worden verschillende bijbelse teksten geïnterpreteerd en besproken. De cantate eindigt met een herhaling van de openingsmelodie, die deze keer door het hele koor wordt gezongen.

Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 93, werd voor het eerst uitgevoerd op 15 augustus 1724 in Leipzig tijdens de wekelijkse kerkdienst in de Nikolaikerk. Het werk wordt beschouwd als een van de beste religieuze muziekstukken van Bach en wordt nog steeds regelmatig uitgevoerd en beluisterd.

 

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 30 juni 2024. 

BWV 161, ook bekend als “Komm, du süße Todesstunde” (Kom, zoete uur van de dood), is een van de prachtige cantates gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Geschreven voor de zondag van de 16e week na Trinitatis, belichaamt deze cantate de diepte van menselijke emotie en spiritualiteit. De opening van BWV 161 begint met een verlangen naar de vredige rust van de dood, gezongen door de sopraan partij van het koor. De muziek, met zijn rustige en serene melodieën, creëert een sfeer van contemplatie en overpeinzing. De tekst roept op tot het verlangen naar de dood als een verlossing van de aardse beproevingen en een weg naar het eeuwige leven. Terwijl de cantate voortgaat, worden de thema’s van sterfelijkheid en hoop op verlossing verder verkend door middel van poëtische teksten en expressieve muziek.

Bach weeft ingewikkelde contrapuntische structuren en harmonieën die de diepte van menselijke emotie en geloof weerspiegelen. Het hoogtepunt van de cantate komt met het duet tussen de sopraan en de bas, waarin de ziel wordt voorgesteld als verlangend naar de verlossing van de dood. De muziek stijgt op naar een climax van spirituele extase, waardoor de luisteraar wordt meegenomen op een reis van introspectie en transcendente ervaring.

BWV 161 is een meesterwerk van Bach dat de luisteraar uitnodigt tot reflectie op de vergankelijkheid van het leven en de hoop op een eeuwig bestaan. Met zijn diepgaande tekst en prachtige muziek blijft deze cantate een van de meest ontroerende en inspirerende werken van de barokmuziek.

Bach Cantates Delft zal deze cantate uitvoeren op 15 september 2024.