in de Oude Kerk

Sopraan                       Andrea Tjäder

Alt                                Jan Kullmann

Tenor                           Joost van der Linden

Bas                               Peter Scheele

Voorganger                 René Strengholt

Dirigent                       Mark Tempelaars

Orgel                           Christo Lelie

m.m.v. Oude Kerk Bachkoor en -orkest

Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 93, is een cantate van de beroemde Duitse componist Johann Sebastian Bach. Deze cantate werd geschreven tussen 1723 en 1724 in Leipzig en bevat vijf verschillende delen die elk een belangrijke boodschap uitdragen. De cantate wordt vaak uitgevoerd in protestantse kerken en heeft als thema vertrouwen in God en het loslaten van zorgen.

Het openingskoor begint met het vieren van de kracht van God als bron van bescherming, veiligheid en rust in tijden van problemen en hindernissen. In de volgende aria’s en recitatieven worden verschillende bijbelse teksten geïnterpreteerd en besproken. De cantate eindigt met een herhaling van de openingsmelodie, die deze keer door het hele koor wordt gezongen.

Wer nur den lieben Gott läßt walten, BWV 93, werd voor het eerst uitgevoerd op 15 augustus 1724 in Leipzig tijdens de wekelijkse kerkdienst in de Nikolaikerk. Het werk wordt beschouwd als een van de beste religieuze muziekstukken van Bach en wordt nog steeds regelmatig uitgevoerd en beluisterd.