In de Lutherse Kerk

Bas                               Peter Scheele

Voorganger                 C.

Dirigent                       Mark Tempelaars

Orgel                           G.

m.m.v. Oude Kerk Bachorkest

BWV 82, beter bekend als “Ich habe genug” (Ik heb genoeg), is een prachtige cantate gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Geschreven voor solo basstem, is deze cantate een meesterwerk dat de luisteraar meeneemt op een diepgaande reflectie over het leven, de dood en het verlangen naar verlossing. De cantate opent met een serene aria waarin de solist zijn vredige staat van zijn uitdrukt, terwijl hij verklaart dat hij genoeg heeft van het aardse leven en klaar is om de dood te omarmen. De zachte stroming van de muziek weerspiegelt de rustige acceptatie van het onvermijdelijke lot. Vervolgens volgt een recitatief waarin de solist zijn verlangen naar de dood uitdrukt als een bevrijding van de aardse lasten en zorgen.

De tekst getuigt van een diep spiritueel begrip en een verlangen naar de eeuwige rust. De cantate bereikt zijn hoogtepunt met een prachtige aria, waarin de solist de dood personifieert als een vriend die hem komt bevrijden van zijn lijden. De muziek, doordrenkt van emotie en drama, roept een gevoel van overgave op aan het onvermijdelijke, met een vleugje hoop op het hiernamaals.

Ten slotte eindigt de cantate met een vredig slotkoor waarin de solist zijn vertrouwen uitspreekt in de goddelijke genade en het vooruitzicht op eeuwige rust. De muziek verankert de boodschap van overgave en geloof, waardoor de luisteraar wordt achtergelaten met een gevoel van vrede en sereniteit.

BWV 82 is niet alleen een meesterwerk van muzikale composities, maar ook een diepgaande spirituele ervaring die de luisteraar uitnodigt om na te denken over de vergankelijkheid van het leven en het verlangen naar transcendentie. Bach’s meesterlijke behandeling van het onderwerp maakt van deze cantate een tijdloos werk dat blijft ontroeren en inspireren, eeuw na eeuw.