in de Oude Kerk

Sopraan            Theresa Klose

Voorganger      Barry Kriekaard

Dirigent            Mark Tempelaars

Orgel                Francesca Ajossa

m.m.v. Oude Kerk Bachorkest

Jauchzet Gott in allen Landen is een bekende barokke Sopraan solo-cantate van Johann Sebastian Bach. De cantate, wat “Juich voor God in alle landen” betekent, werd oorspronkelijk gecomponeerd voor het Feest van de Visitatie op 2 juli 1730. Het stuk maakt gebruik van de trompet als het belangrijkste instrument, als symbool voor de kracht en glorie van God.

De cantate is opgedeeld in vijf bewegingen en begint met een opwekkend openingskoor, gevolgd door expressieve aria’s en recitatieven. De laatste beweging is een jubelend koraal, waarin de solist en het koor God prijzen. Bach’s Jauchzet Gott in allen Landen wordt beschouwd als een van zijn meest opbeurende en jubelende werken, waarbij zijn ingewikkelde harmonieën en meesterschap van contrapunt goed naar voren komen.

De cantate wordt regelmatig wereldwijd opgevoerd tijdens concerten en is een geliefd stuk geworden in het klassieke muziekrepertoire. Zijn feestelijke en vreugdevolle karakter blijft luisteraars van alle generaties inspireren.