in de Lutherse kerk

Sopraan                       Lai Ngok man

Tenor                           Joost van der Linden     

Bas                               Peter Scheele

Voorganger                 Caroline der Nederlanden          

Dirigent                       Mark Tempelaars

Orgel                           Willemijn Roodbergen

m.m.v. Oude Kerk Bachkoor en -orkest

Wist je dat Herr, wie du willt, so schick’s mit mir een prachtige cantate gecomponeerd door Johann Sebastian Bach is voor gebruik in de Lutherse eredienst? Dit meesterwerk is geschreven voor solisten, koor en orkest en is gebaseerd op een lied uit 1641 van Georg Neumark. Het is geschreven in 1724 en bedoeld voor de vijfde zondag na Trinitatis.

De cantate heeft zes delen en voldoet aan de klassieke structuur van de cantate in de Duitse kerkelijke muziek uit de 18e eeuw. Het eerste deel begint met een koor dat het thema van de cantate introduceert, gevolgd door een recitatief en een aria gezongen door een alt, een recitatief en een aria gezongen door een tenor, en tot slot nog een recitatief en aria uitgevoerd door een bas. Het zesde en laatste deel bestaat uit een koraal uitgevoerd door het koor.

Herr, wie du willt, so schick’s mit mir is een ongelooflijk contemplatief stuk waarin Bach gelovigen aanmoedigt om de wil van God te accepteren. Het thema en de tekst van de cantate worden op poëtische en muzikale wijze ontwikkeld.